Nowe życie dworca w Sierpcu
4 maja 2025 roku otwarto nowo wyremontowany dworzec kolejowy w Sierpcu.
Został wybudowany w 1924 roku realizując wzorcowo niezmiernie popularny w międzywojniu nurt stylu narodowego. Bryłą przypominał dworek szlachecki w celu podkreślenia tożsamości polskiej. Oddanie go do użytku łączyło się z zakończeniem praca na linii kolejowej Sierpc-Nasielsk. Projekt dworca opracowano w Warszawskiej Dyrekcji Kolei Państwowych. Był jednym z wielu zrealizowanych dworców według tego samego projektu. W środku znajdował się pasaż komunikacyjny, poczekalnia, kasa i przechowalnia bagażu. W latach 30. w jego pobliżu powstała mała parowozownia i trzy nastawnie.
W czasie II wojny światowej dworzec w Sierpcu pełnił ważną funkcję strategiczną. Niemcy rozbudowali parowozownię w celu przewozu ciężkich ładunków i stworzenia dogodnego zaplecza technicznego. Nie używano w nim lokomotyw spalinowych, Sierpc pozostawał przez lata jedną z ostatnich w Polsce trakcji wyłącznie parowych. W 1999 roku został wpisany do rejestru zabytków i cztery lata później zamknięty dla podróżnych.
Do czasu remontu trzykrotnie teren niszczejącego dworca wykorzystano w produkcjach filmowych. W 2008 roku nagrywano tu sceny do „Generała Nila”. Sierpc „grał” w nim Białą Podlaską. W 2010 roku stację wykorzystano w filmie „Historia Roja”, a rok później w „Syberiadzie polskiej”.
Obecna sytuacja
Polskie Koleje Państwowe chciały sprzedać dworzec, jednak ze względu na brak zainteresowanych zakupem, zabytkowy budynek został w 2023 roku przekazany miastu. Samorząd zadbał o pozyskanie funduszy i rozpoczął renowację. W jej ramach odnowiono zabytkową bryłę sprzed ponad 100 lat.
Na parterze zrestaurowanego dworca w Sierpcu podróżni znajdą pomieszczenia do ich obsługi, a na drugim piętrze Pracownię Dokumentacji Dziejów Miasta Sierpca. Do budynku ma również przeprowadzić się miejski Urząd Stanu Cywilnego.
Dworzec Roku 2026?
Przypominamy, że każdy może zgłosić obiekt, który uważa za najlepszy do tegorocznej edycji Konkursu Dworzec Roku.
Zdjęcia: Sierpc – Miasto ze smakiem